Gecontroleerd ventileren, hoe doe je dat?

Mike avatar

Mike op 07-01-2016

Sinds de EPB eisen voor isolatie en luchtdichtheid strenger zijn geworden zul je je woning meer gecontroleerd moeten ventileren. Hoe je dit het beste kunt doen lees je in onderstaand artikel!

Gecontroleerd ventileren

Gecontroleerd ventileren van de woning

Voor gecontroleerd ventileren hanteert de Belgische ventilatienorm enkele vuistregels. Vragen daarbij zijn:

- Waar en op welke wijze komt lucht de woning binnen?
- Via welke leefruimtes verlaat de lucht de woning?
- Hoeveel lucht moet er minimaal ververst worden om een gezond binnenklimaat te creëren?

Van droge naar natte ruimtes

De richting van de luchtcirculatie is vrij simpel; toegevoerde lucht moet de woning betreden via een droge ruimte (woon-, slaap-, hobbykamer) en via doorstroomopeningen verplaatst de lucht zich richting natte ruimtes (badkamer, keuken, toilet) waar de lucht vervolgens wordt afgevoerd.

In=uit

In=uit wilt zeggen dat de hoeveelheid toegevoerde lucht gelijk moet zijn aan de afgevoerde lucht. Dit geldt voor de gehele woning, maar logischerwijs dan ook voor afzonderlijke ruimtes.

Minimum- en maximumdebiet

Tevens is het verplicht om per m² vloeroppervlakte 3,6 m³ verse lucht toe- en af te voeren. Dit is een minimale eis. Per leefruimte is er daarnaast ook een minimumdebiet waar voldaan aan zal moeten worden, zelfs al ligt het berekende debiet volgens de formule (3,6 m³/h per m²) lager. Er is ook een regel voor de maximumdebiet volgens de normen voor basisventilatie; zelfs als de berekeningen op een hoger getal uitkomen mag het debiet tot dit maximum beperkt worden. Voor ruimtes met een centrale verwarming gelden overigen speciale eisen.

Aanpassen van de situatie

Het minimum- en maximumdebiet geven wat speelruimte om voor iedere specifieke leefsituatie een op maat gemaakt ventilatieplan te ontwerpen. Een (grote) leefruimte in een woning waar slechts twee mensen leven vraagt immers om andere ventilatienoden dan een (kleine) leefruimte met een gezin met meerdere kinderen.

Situatie laten aanpassen

Een architect en/of een ventilatieaannemer kan voor jouw woning de ventilatieberekeningen maken.

Het is dan goed om te weten dat vaklui onderling uiteenlopende bedragen vragen voor hun diensten. Vergelijk daarom van tevoren meerdere specialisten met elkaar en kies vanuit die vergelijking de meest interessante vakman voor jouw situatie. Veelal levert dit een fikse besparing op de kosten op die gemakkelijk kan oplopen tot wel 40%!


Laat een reactie achter, vinden we leuk!