Muren onderkappen: hoe werkt dat?

Mike avatar

Mike op 05-02-2016

Muren onderkappen is een extreme manier om vocht tegen te gaan in de woning, maar uiterst effectief. Hoe het precies werkt en wat de voordelen zijn van het onderkappen van de muren ontdek je in onderstaand artikel. Lees snel verder!

Muren onderkappen

Muren onderkappen

De muren onderkappen is zoals gezegd een extreme manier om vocht tegen te gaan binnen de woning. De woning wordt opgetild om een waterdichte vochtkering te plaatsen. De waterdichte vochtkering die onder de woning wordt geplaatst voorkomt dat vocht de woning binnen kan treden. Vanwege de grote omvang van dit karwei zien we dit soort werken vaak terug bij (grote) renovatieprojecten.

Redenen om de muren te onderkappen

Vanaf de jaren '80 werd in vrijwel iedere woning gelijk met de vloerpas een vochtwerende laag aangelegd. Het zorgt er voor dat vocht niet hoger komt dan de onderste rij stenen en er binnen de woning geen schade kan worden aangericht door toedoen van vocht. Wanneer deze vochtkeringslaag in jouw woning ontbreekt (bijvoorbeeld omdat deze voor 1980 werd gebouwd), is versleten of op onjuiste wijze is geplaatst kan het zijn dat hierdoor vochtproblemen in je woning ontstaan. Bij het onderkappen van de muren van je woning wordt deze vochtwerende laag dus alsnog (op juiste wijze) geplaatst om te voorkomen dat het vocht kan binnen dringen.

Voordelen van muren onderkappen

Door de muren te laten onderkappen voldoet je woning aan de belangrijkste voorwaarde van een vochtvrij huis. Mits op juiste wijze uitgevoerd kun je verzekerd zijn van een 100% vochtvrij huis en hoef je geen toekomstige vochtproblemen te verwachten. Er is echter wel een groot nadeel aan het onderkappen van muren.

Nadelen van muren onderkappen

Een 100% garantie op een vochtvrij huis kent een prijskaartje en deze is fors. Muren onderkappen is een zeer intensief karwei en vraagt om de nodige arbeidsuren. Je zult dan ook flink in de portemonnee moeten tasten om deze klus uit te laten voeren. Daarnaast zullen de binnen- en buitenmuren van de woning beschadigen tijdens de werken en zullen opnieuw strak afgewerkt moeten worden. Ook dit vraagt natuurlijk weer om de nodige arbeidsuren.

Besparen op muren onderkappen

In sommige gevallen maak je kans op een renovatiepremie voor vochtbestrijding. Met een aanvraag maak je kans om ongeveer 30% van je investering terug te krijgen. Door het onderkappen van de muren (gedeeltelijk) zelf uit te voeren kun je natuurlijk ook aanzienlijk besparen op de arbeidskosten, maar er zijn maar weinig mensen die over voldoende bouwkennis (en bouwmaterialen) beschikken om deze klus zelf uit te voeren. Je bent dus vrijwel altijd aangewezen op een professionele vochtbestrijder.

Het is dan goed om te weten dat vochtbestrijders onderling uiteenlopende prijzen voor hun diensten rekenen. Door meerdere specialisten met elkaar te vergelijken kies je gemakkelijker de voordeligste vakman en bespaar je aanzienlijk op de eindprijs die komt kijken bij het onderkappen van de muren in je woning.


Laat een reactie achter, vinden we leuk!