Optrekkend vocht behandelen, hoe?

Mike avatar

Mike op 29-02-2016

Optrekkend vocht in je woning kan voor veel problemen zorgen. Optrekkend vocht is echter goed te behandelen, mits dit op een juiste wijze wordt uitgevoerd. Hoe dit precies werkt ontdek je in onderstaand artikel. Lees snel verder!

Optrekkend vocht

Optrekkend vocht behandelen

Optrekkend vocht is één van de meest voorkomende vochtproblemen in woningen, maar voordat je het optrekkende vocht kunt behandelen is het goed om te weten wat de oorzaak is van het vochtprobleem.

Optrekkend vocht komt vaak voor bij oudere woningen waar geen waterkering is voorzien ter hoogte van het grond niveau. De muren absorberen in dat geval het vocht welke het vocht op hun beurt weer doorgeven aan het pleisterwerk.

Hoe hardnekkig dit probleem is is afhankelijk van de poreusheid van de gebruikte materialen, de dikte van de materialen en de grondwaterstand. Muren en funderingen die niet zijn uitgerust met een waterkering kunnen zo'n 300 liter vocht opnemen per kubieke meter metselwerk. De gevolgen hiervan moge duidelijk zijn en daarom is het erg belangrijk dat vochtproblemen direct worden aangepakt om nog meer (onherstelbare) schade te voorkomen.

Injecteren van de muren

De methode die het meest wordt gebruikt om optrekkend vocht te behandelen is het injecteren van de muren met een vochtwerend product. Het idee is vrij simpel, de uitvoering iets moeilijker en vraagt om de nodige precisie en vakkennis.

Vlak boven het grondniveau worden om de 10 centimeter gaten in de muur geboord waarna deze gaten worden opgevuld met een vochtwerende gel of vloeistof. Deze zal zich uitzetten in het metselwerk en zodoende voorkomen dat het optrekkende vocht de woning binnen kan dringen.

Omdat deze klus vakwerk betreft kiezen de meeste mensen er voor om een ervaren vochtbestrijder in te schakelen om het optrekkende vocht te behandelen. Het is goed om te weten dat vochtbestrijders onderling uiteenlopende tarieven hanteren voor hun diensten. Door offertes op te vragen bij verschillende vaklui ontdek je snel wie de voordeligste firma is. De besparing die je met zo'n vergelijking kunt maken loopt vaak flink op; in sommige gevallen kun je tot wel 40% besparen op de totale kosten om optrekkend vocht te laten behandelen!


Laat een reactie achter, vinden we leuk!